Echografie
Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten.
Met behulp van echografie, in combinatie met het fysiotherapeutisch onderzoek, is eenvoudig, snel en veilig een betrouwbare uitspraak te doen over een klacht. Dit zorgt voor een gedetailleerde fysiotherapeutische diagnose van de klacht en maakt een doeltreffender behandelplan mogelijk. Tevens kunnen we met deze specifieke informatie gericht doorverwijzen richting huisarts of specialist. Daarnaast is het verloop van de therapie zichtbaar te maken en dit werkt motiverend voor de cliënt.
Hoe werkt echografie?
Echografie is een medisch beeldvormende techniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, geluidsgolven die niet door mensen kunnen worden gehoord. De beelden zijn een vertaling van verschillen in reflectie (weerkaatsing) en absorptie van verschillende soorten weefsels. Het interpreteren van echobeelden is een kwestie van studie en oefening door de persoon die het echo-onderzoek uitvoert. Hiervoor is een opleiding tot musculoskeletaal echografist vereist.
Waar is echografie voor geschikt?
Met name klachten van en rond de schouder, elleboog, pols, knie, enkel en voet zijn geschikt voor echografisch onderzoek. Bijvoorbeeld slijmbeurs ontstekingen, spierscheuringen, peesontstekingen van de schouderspieren achillespees of kniepees, een tenniselleboog of gewrichtsklachten zijn met echografie zichtbaar te maken.